Prik-, spat-, bijt- of snijaccident tijdens een coschap. Wat nu?

Het kan zo maar een keer gebeuren. Je hebt net op de SEH een wond gehecht en bij het opruimen van de spullen let je even niet goed op. Je prikt jezelf aan de verdovingsnaald. Of tijdens de OK ben je een spatbril vergeten op te zetten en er spat bloed in je ogen. Een vervelende situatie. Het is belangrijk om in zo’n geval te weten wat je moet doen, om paniek en onnodige kosten te voorkomen.

 

Stap 1

  • Vraag bij een accident de patiënt om te blijven wachten, leg uit dat er mogelijk bloed afgenomen moet worden om het risico op besmetting van HIV en hepatitis B of C te bepalen. Een patiënt terug laten komen van huis voor een venapunctie is in de praktijk erg lastig. Bij hoogrisico patiënten waarbij er duidelijk sprake is geweest van contact met bloed, dient direct gekeken te worden of de patiënt besmet is.
  • Laat bij een prik-, snij- of bijtaccident de wond altijd goed bloeden. Spoel de wond zo mogelijk schoon met schoon (kraan)water.
  • De wond mag niet worden behandeld met alcohol of jodium.
  • Bij spataccident op de huid of slijmvliezen (oog, mond) het oppervlak direct en grondig spoelen met water of fysiologisch zout.

 

Stap 2

  • Meld het incident direct, in ieder geval binnen 2 uur, aan jouw begeleidende arts-assistent of specialist. In elk ziekenhuis (zowel het EMC als de perifere ziekenhuizen) is een protocol betreffende accidenten bij coassistenten.
  • Als de arts-assistent of de specialist je niet verder kan helpen, bespreek het met de coassistenten opleider.
  • Bespreek met de arts-assistent, specialist of de coassistenten opleider wat er gebeurt als een test positief blijkt te zijn. Wie neemt contact met jou op en hoe wordt de behandeling geregeld?

De kosten

Soms moet je worden ingeschreven als patiënt op de SEH. In een dergelijk geval krijg je een rekening van de zorgverzekeraar, omdat het SEH bezoek onder het eigen risico valt. Deze kosten zijn te declareren bij het betreffende ziekenhuis. Bespreek direct met jouw begeleidende specialist of coassistenten opleider hoe dit geregeld kan worden. Op het moment dat het niet lukt om het geld te declareren, laat het dan via het DCO aan de opleiding Geneeskunde weten.

Voorkomen van een hoge rekening kan alleen als je niet ingeschreven wordt als patiënt op de SEH.

 

Voorkomen beter dan genezen

Een prikaccident is altijd vervelend en brengt een hoop regelwerk met zich mee. Zorg daarom dat je veilig en volgens de voorschriften aan de slag gaat in een OK, of tijdens hechten of prikken. Berg scherpe voorwerpen direct na gebruik op in de daarvoor bestemde naaldencontainers.

 

Vragen: coraad@erasmusmc.nl